Nu este niciun secret că munca șoferilor de cursă lungă este stresantă - nu este ușor să conduci pe drumuri necunoscute în toată Europa. Condițiile de conducere sunt adesea înrăutățite de vremea rea, mai ales în timpul iernii, astfel încât devine și mai important să respectați cerințele de siguranță și să conduceți cu atenție. Compania de transport SNAP a realizat recent un studiu care a analizat siguranța rutieră europeană. Conform acestor date, cele mai sigure drumuri sunt în Danemarca, Austria și Suedia, dar, în ciuda acestor informații, există încă loc de îmbunătățiri pentru toate țările europene.
Studiul a măsurat numărul de accidente mortale la 10.000 km din rețeaua rutieră totală din fiecare țară europeană. Conform acestor date, cele mai periculoase drumuri sunt în Bulgaria, Polonia și Republica Cehă. În aceste țări, numărul accidentelor mortale provocate de camioane este extrem de ridicat - în Bulgaria, acesta este mai mare decât în Polonia și Republica Cehă la un loc. România se află pe locul 4 în această listă - se înregistrează 1,62 accidente la 10.000 km.
Este interesant faptul că cele mai multe coliziuni au loc în timpul zilei, între orele 15:00 și 17:00. 40% din accidentele mortale provocate de camioane au loc în zonele rurale. Astfel de statistici arată că Europa încă nu dispune de o infrastructură adecvată și de drumuri sigure, nu numai în orașe, ci și în localitățile mai mici. Șoferii care conduc pe distanțe lungi și care circulă în principal în Europa Centrală și de Est tind să se confrunte mai des cu drumuri necunoscute. Înainte de a începe călătoria, se recomandă conducătorilor auto să se familiarizeze cu traseul planificat și cu regulile de circulație în vigoare în țară. Chiar dacă conduceți pe un traseu obișnuit, asigurați-vă că regulile de circulație nu s-au schimbat, iar condițiile de conducere nu sunt periculoase.
Conducătorilor auto li se recomandă să utilizeze aplicații inteligente care pot facilita conducerea, îi pot avertiza cu privire la obstacolele de pe șosea și îi pot ajuta să găsească cel mai convenabil traseu. SNAP, compania care a realizat acest studiu, a creat și aplicația IntruckApp, care îi ajută pe șoferi să găsească rapid cele mai rapide și sigure zone de odihnă.
Având în vedere toate acestea, experții și șoferii locali au sfaturi de siguranță pentru drumurile periculoase. Atunci când conduceți în Bulgaria, nu este neobișnuit să întâlniți drumuri de proastă calitate, cu multe gropi - de multe ori, benzile de circulație nu sunt marcate aici, iar în zonele rurale nu este neobișnuit să vedeți animale care încearcă să traverseze drumul. Dacă este posibil, evitați drumurile mici și alegeți autostrăzile. Respectați limita de viteză și păstrați o distanță de siguranță față de vehiculele din fața dvs. pentru a evita accidentele. Nu este un secret că unii șoferi locali au tendința de a nu respecta regulile de circulație și de a conduce mai agresiv, făcând manevre bruște. Polonia se confruntă, de asemenea, cu o situație similară, deoarece șoferii agresivi nu primesc adesea amenzi pentru comportamentul lor pe șosea și, astfel, tind să se comporte mai des în mod necorespunzător. De aceea, este, de asemenea, extrem de important să nu depășiți limita de viteză și să păstrați o distanță de siguranță, ceea ce este relevant și atunci când conduceți în Republica Cehă. În aceste țări, limitele de viteză pentru camioane sunt următoarele:
- In Bulgaria:
- În orașe și în zonele rurale - 30-50 km/h.
- În afara orașelor - 80 km/h.
- Pe autostrăzi - 100 km/h.
- In Polonia:
- În orașe și în zonele rurale - 50 km/h.
- În afara orașelor - 70 km/h.
- Pe autostrăzi - 80 km/h.
- In Cehia:
- În orașe și în zonele rurale - 50 km/h.
- În afara orașelor - 80 km/h.
- Pe autostrăzi - 80 km/h.
Experții recomandă să vă planificați întotdeauna traseul de călătorie în avans și să țineți cont de condițiile meteorologice. De exemplu, în timpul iernii, drumurile din aceste țări sunt deseori înghețate sau acoperite de zăpadă, astfel că șofatul este mai periculos. Puteți găsi mai multe sfaturi despre cum să vă pregătiți corespunzător pentru călătoriile lungi aici: https://bazace.ro/informatii-untile/7-sfaturi-care-te-ajuta-sa-te-pregatesti-pentru-un-drum-lung-cu-masina
Keywords: locuri de muncă pentru șoferi, locuri de muncă pentru șoferi pe distanțe lungi, siguranță rutieră