Elveția va crește taxele de drum pentru camioane în 2025

Elveția va crește taxele de drum pentru camioane în 2025

Consiliul Federal Elvețian a decis că, începând din 2025, taxa rutieră legată de performanță (FTTCP) pentru camioane va fi majorată în țară. Astfel, țara își propune să încurajeze companiile să transporte mărfurile folosid calea feroviar, în loc de camioane și alte vehicule de transport rutier.

FTTCP este o taxă federală aplicată vehiculelor grele, valoarea căreia depinde de greutatea camionului sau autobuzului, categoria EURO și distanța parcursă. Această taxă este aplicabilă pe teritoriul Elveției și Liechtenstein. Taxa trebuie plătită de către șoferii a căror vehicule:

  • Sunt utilizate pentru transportul de mărfuri.
  • Au o greutate mai mare de 3,5 tone.
  • Sunt înregistrate în Elveția sau în alte țări și sunt utilizate pe șoselele Elvețiene.

Se preconizează că această taxă de drum va crește cu 5% în anul următor. În prezent, tariful aplicabil pentru camioanele din categoriile EURO 0-5 este de 3,10 cenți/tkm, iar pentru vehiculele din categoria EURO 6 - 2,28 cenți/tkm. Taxe mai mari vor fi aplicate și camioanelor electrice.

Este important de menționat faptul că până la sfârșitul anului 2024, sistemul de colectare a taxelor de drum în Elveția va fi modificat. Pentru a plăti tarifele de drum în Elveția, șoferii vehiculelor înregistrate în țări străine pot opta pentru trei modalități - utilizarea sistemului EETS, folosind cartea de identitate și terminalele PRHVC sau utilizând sistemul "Emotach". Mai multe informații despre modificările în sistemul de colectare a tarifelor de drum din Elveția pot fi găsite aici.

Elveția va crește taxele de drum pentru camioane în 2025

Cuvinte cheie: muncă pentru șoferi, muncă pentru șoferii de transport pe distanțe lungi, tarife rutiere