Important: Au intrat în vigoare modificările pachetului de mobilitate al UE

Important: Au intrat în vigoare modificările pachetului de mobilitate al UE

Odată cu începutul lunii februarie, intră încet-încet în vigoare și noile modificări ale pachetului de mobilitate al UE. Una dintre cele mai importante reguli noi este înregistrarea obligatorie a trecerilor de frontieră prin intermediul tahografiei. Această prevedere a intrat în vigoare începând cu luna februarie, prin urmare, toți șoferii nu trebuie să uite să înregistreze informațiile privind intrarea sau ieșirea lor dintr-o țară din UE.

Noile și modernele versiuni de tahografe, care vor deveni obligatorii pentru toate vehiculele nou înmatriculate începând cu 21 august, au capacitatea de a înregistra automat aceste informații cu ajutorul dispozitivelor GPS. Cu toate acestea, tahografele mai vechi nu sunt în măsură să înregistreze automat informațiile privind trecerea frontierei, prin urmare, șoferii vor trebui să facă acest lucru singuri, în mod manual. Pentru a înregistra aceste informații, deschideți meniul tahografului dumneavoastră și introduceți "Driver 1". Apoi, alegeți opțiunea "Select Country" (Selectați țara) și, după aceea, introduceți codul țării pe al cărei teritoriu tocmai ați intrat. Lista codurilor de țară poate fi găsită pe site-ul oficial al UE: https://dtc.jrc.ec.europa.eu/dtc_nation_codes.php.html.

Deși noua dispoziție a intrat în vigoare pe întreg teritoriul UE, unele state membre vor privi încălcările regulilor într-un mod mai indulgent. Autoritatea daneză pentru transporturi a anunțat că toate încălcările regulilor din Pachetul Mobilitate, inclusiv cea privind tahografele și înregistrarea la trecerea frontierei, nu vor fi sancționate timp de încă 3 luni, adică până la 1 mai. În același timp, Inspectoratul olandez pentru transport rutier susține că va analiza încălcările normelor într-o manieră pragmatică. Deși acest lucru nu înseamnă că încălcările regulilor vor rămâne nepedepsite, este probabil ca poliția olandeză să le privească într-un mod îngăduitor.

Pe măsură ce intră în vigoare modificările aduse de pachetul UE privind mobilitatea, este important să nu uităm că anul acesta intră în vigoare și unele reguli noi. Lista celor mai importante modificări poate fi consultată aici: https://bazace.ro/informatii-untile/principalele-modificari-ale-normelor-de-transport-rutier-din-ue-2022.

Nuotrauka