Informații importante despre reformele fiscale în Europa

Informații importante despre reformele fiscale în Europa

Țările europene introduc taxe suplimentare pentru camioane pentru a proteja mediul și a crește utilizarea energiei verzi. Germania, Ungaria, Austria și Republica Cehă au introdus deja taxe suplimentare pentru vehiculele grele de marfă bazate pe emisiile de CO2, dar multe alte țări europene planifică reforme similare în anii următori. Acest articol oferă toate informațiile relevante despre aceste schimbări.

În Germania, introducerea unor taxe suplimentare pe CO2 a crescut prețul tarifului pentru camioanele EURO 6 cu 0,158 €/km. Aceleași modificări au fost implementate în Ungaria în 2024. În martie 2024, Republica Cehă a introdus și taxe suplimentare pentru vehiculele grele în 2024, care au crescut cotele de impozitare pentru camioanele din categoria EURO 6 cu 0,026 €/km. În Austria, aceste modificări cresc tarifele cu 0,033 €/km. De asemenea, Suedia a introdus aceste taxe în luna mai a acestui an.

În Austria, Republica Cehă și Germania, vehiculele sunt clasificate în cinci clase în funcție de emisiile de CO2. În Germania, vehiculele electrice sau pe hidrogen aparțin clasei 5 - pentru aceste vehicule nu sunt atribuite taxe suplimentare. Vehiculele înmatriculate înainte de iulie 2021 cu cele mai mari niveluri de emisii de CO2 sunt supuse unei taxe suplimentare de 0,348 EUR/km. În Ungaria, suprataxa pentru camioane depinde de categoria lor EURO și de nivelul de poluare. Vehiculele EURO 0 sunt supuse unei taxe de 1,16 €/km. Pentru camioanele cu emisii zero de CO2 se aplică o taxă de 0,43 €/km, deoarece aceste camioane încă produc poluează și folosesc infrastructura țării.

În anii următori se așteaptă să aibă loc și noi reforme fiscale pe CO2 în alte țări. În Danemarca, această reformă urmează să intre în vigoare în ianuarie 2025. Pe unele drumuri franceze (de exemplu, autostrada A35), reforma va intra în vigoare și în 2025, urmând a fi alte modificări în 2032. În Țările de Jos și România, aceste modificări sunt planificate pentru 2026. În Belgia, noile taxe sunt de așteptat să fie introduse în 2028.

Informații importante despre reformele fiscale în Europa

Cuvinte cheie: muncă pentru șoferi, muncă pentru șoferi pe distanțe lungi, taxe rutiere, taxe