Cu 2023 deja început, mulți dintre noi se gândesc la viitor și la ce ar trebui să ne așteptăm în acest an. După un 2022 dificil, se pune întrebarea - va fi și acest an caracterizat de o creștere rapidă a prețurilor sau poate ne putem aștepta la o situație economică mai bună? Cu toate acestea, în ciuda tuturor speranțelor, analiștii prezic că, deși situația economică se va îmbunătăți în acest an, Europa va trebui să se confrunte în continuare cu o inflație ridicată și cu alte probleme cauzate de războiul din Ucraina și de pandemia COVID-19.
Deși pandemia COVID-19 pare să fi trecut în urmă, impactul negativ al acesteia se resimte încă în întreaga Europă. Războiul din Ucraina și criza energetică provocată de acesta sunt, de asemenea, factori majori care contribuie la dificultățile economice cu care se confruntă UE. Deși analiștii preconizează că economia nu ar trebui să se reducă foarte mult în acest an, situația nu va fi ideală - va fi dificil să ne revenim după un an foarte stresant, astfel încât ne-ar putea aștepta o recesiune reală. În acest an, jumătate dintre țările europene ar trebui să se confrunte cu o recesiune economică din cauza războiului în curs de desfășurare din Ucraina. Companiile situate mai aproape de zona de conflict au fost deja martorele unei înrăutățiri a mediului de afaceri, deoarece firmele situate în afara teritoriului le percep adesea ca fiind riscante. Având în vedere aceste perspective viitoare negative, unele companii de transport ar putea decide să își suspende operațiunile sau să lucreze la scară mai mică, deoarece este dificil să supraviețuiești cu succes pe piață în astfel de condiții.
Anul acesta va fi, de asemenea, afectat negativ de creșterea continuă a prețurilor. Inflația - o creștere a nivelului general al prețurilor - afectează în mod negativ fiecare consumator, deoarece puterea de cumpărare scade, cu aceeași sumă de bani o persoană poate cumpăra mai puține bunuri decât înainte. Deși se preconizează că rata inflației va fi mai mică în acest an, comparativ cu 2022, nivelul acesteia va rămâne ridicat. Acest lucru înseamnă că inflația ridicată va afecta în mod negativ fiecare consumator obișnuit - prețurile produselor vor fi mai mari, rata dobânzii va crește, ceea ce va face mai dificilă împrumutarea de bani, iar valoarea economiilor va scădea.
Este crucial să rețineți că inflația ridicată afectează și companiile însele. Deși prețurile combustibililor sunt deja mai mici decât în 2022, se preconizează că vor rămâne ridicate. Prețurile ridicate ale energiei și combustibililor înseamnă că este din ce în ce mai dificil pentru companiile de transport să funcționeze cu succes. Creșterea costurilor de producție forțează unele companii să opereze la scară mai mică, să reducă numărul de angajați și să reducă numărul de clienți. Astfel, în timp ce deficitul de șoferi din Europa rămâne o problemă, companiile de transport ar putea dori să angajeze mai puțini șoferi atâta timp cât situația economică rămâne dificilă.
Deși aceste previziuni nu sună prea optimist, acest lucru nu înseamnă că anul acesta va fi la fel de anevoios din punct de vedere economic ca în 2022 - ratele inflației ar trebui să fie în continuare mai mici, iar impactul crizei energetice ar trebui să se diminueze pe măsură ce prețurile scad. Cu toate acestea, este important să ne amintim că consecințele pandemiei COVID-19 și ale războiului din Ucraina au încă un impact puternic asupra Europei, astfel că țările au nevoie de timp pentru a se adapta la climatul economic schimbat, pentru a revigora economia și a stimula din nou creșterea acesteia.
Keywords: locuri de muncă pentru șoferi, locuri de muncă pentru șoferi pe distanțe lungi, sectorul transporturilor, inflație, recesiune