Modificări ale sistemelor de taxare rutieră și de plată a taxelor de drum în Europa în 2024

Modificări ale sistemelor de taxare rutieră și de plată a taxelor de drum în Europa în 2024

În 2024, multe țări europene vor majora tarifele de taxare rutieră. În unele țări, se vor schimba și sistemele de plată a taxelor de drum. De exemplu, în Franța și Croația, vor fi implementate noi sisteme de plată electronică care permit plata online a taxelor de drum. În acest articol, vă oferim o listă a țărilor în care tarifele rutiere sau sistemele de plată a taxelor de drum se vor schimba în anul următor.

Croatia

În 2024, în Croația ar trebui să fie introdus un sistem electronic de plată a taxelor rutiere. Acest sistem va scana automat plăcuțele de înmatriculare ale vehiculelor, iar plățile de taxă vor fi apoi efectuate de la distanță. Acest lucru permite evitarea ambuteiajelor pe drumurile importante.

Germania

În 2024, taxele rutiere pentru camioanele din Germania vor fi cu 200 de euro mai scumpe pentru o tonă de gaz CO2 decât în acest an. În prezent, camioanele care emit multe gaze CO2 sunt supuse unor taxe mai mari dacă au o greutate de 7,5 tone. Cu toate acestea, începând de anul viitor, taxele mai mari se vor aplica și pentru camioanele de 3,5t.

Franta

În prezent, în regiunea Alsacia din Franța nu există taxe de trecere, cu excepția unui tunel. Cu toate acestea, din 2024 va fi introdusă o taxă rutieră pentru camioane bazată pe kilometraj, dar nu este încă clar ce tarif va fi aplicat fiecărei categorii EURO.

În același timp, în 2024, pe autostrada Normandiei va fi introdusă o nouă tehnologie de liberă circulație care scanează automat plăcuțele de înmatriculare ale vehiculelor. Vehiculele deja înregistrate în sistem vor plăti automat taxele rutiere prin intermediul unei platforme dedicate, în timp ce șoferii care nu sunt înregistrați ca utilizatori obișnuiți vor putea plăti taxa de drum online sau prin telefon. Acest lucru va permite evitarea ambuteiajelor pe autostrada cu trafic intens.

Spania

Începând din 2024, Spania intenționează să transforme toate autostrăzile în drumuri cu taxă. Nu este încă clar dacă valoarea taxelor va depinde de clasa EURO a camioanelor, de numărul de kilometri parcurși sau de alte aspecte. Este probabil că va fi introdusă o taxă fixă pe toate drumurile, dar nu este clar ce tarif va fi aplicat pe diferite autostrăzi.

Olanda

Din 2024, ar trebui să se introducă taxe de trecere pe autostrada Blankenburg, care leagă drumurile A15 și A20, și pe noua autostradă ViA15, care leagă drumurile A15 și A12 din Olanda. Aceste taxe rutiere ar trebui să fie temporare și să dureze doar până în 2030. Prețurile acestor taxe rutiere nu au fost încă stabilite, dar este probabil ca tariful aplicat pentru toate camioanele să fie de 7,94 euro pe ambele drumuri.

De asemenea, se așteaptă ca în 2026 vinietele să fie eliminate și să fie introduse taxe de drum pentru camioane pe unele drumuri. Aceste taxe se vor aplica tuturor vehiculelor cu o greutate mai mare de 3,5 t. Prețurile vor depinde de numărul de kilometri parcurși de camion, de greutatea vehiculului și de categoria EURO din care face parte.

Danemarca

În 2024, sistemul de taxare rutieră nu ar trebui să se schimbe, dar, începând cu 2025, va fi introdusă o taxă rutieră bazată pe kilometraj pentru vehiculele grele, ale cărei cote vor depinde de cantitatea de gaz CO2 emisă de vehicul. Această taxă va afecta cel mai mult camioanele pe benzină și cele cu motor diesel. Șoferii de camioane cu emisii zero vor plăti 0,2 coroane daneze pe kilometru, în timp ce șoferii de camioane pe benzină sau diesel vor plăti 1,3 coroane daneze pe kilometru. Această taxă se va aplica camioanelor cu o greutate de 12 tone sau mai mare, iar din 2027 se va aplica și camioanelor mai mici.

Modificări ale sistemelor de taxare rutieră și de plată a taxelor de drum în Europa în 2024