Reglementări de iarnă pentru vehicule în Europa 2022/2023

Reglementări de iarnă pentru vehicule în Europa 2022/2023

Odată cu apropierea sezonului de iarnă, este esențial să rețineți că diferitele state europene au reglementări diferite pentru vehiculele de transport. Nu toate țările europene cer ca vehiculele să fie echipate cu anvelope de iarnă, iar unele state au interzis chiar anumite tipuri de anvelope. Având în vedere acest lucru, am pregătit o listă a statelor europene cu reglementările de iarnă respective:

Austria

De la 1 noiembrie până la 15 aprilie, anvelopele de iarnă sunt obligatorii pentru toate vehiculele. În aceeași perioadă, lanțurile de zăpadă trebuie să fie transportate în vehicule pentru cel puțin două anvelope de pe puntea motoare. Folosirea anvelopelor cu crampoane este interzisă pentru vehiculele cu o greutate mai mare de 3,5t.

Belgia

Anvelopele de iarnă nu sunt obligatorii pentru toate vehiculele. Cu toate acestea, atunci când se utilizează anvelope M+S sau de iarnă, este obligatorie montarea simetrică. Utilizarea lanțurilor de iarnă este permisă pe drumurile acoperite cu gheață sau zăpadă.

Bulgaria

De la 15 noiembrie până la 1 martie este necesar să se asigure că adâncimea benzii de rulare a tuturor anvelopelor este de cel puțin 4 mm. De asemenea, este obligatoriu să aveți lanțuri de zăpadă în vehicul de la 1 noiembrie până la 31 martie. Utilizarea anvelopelor cu crampoane este interzisă.

Croatia

De la 15 noiembrie până la 15 aprilie, anvelopele de iarnă sunt obligatorii. Pentru vehiculele care cântăresc mai mult de 3,5 t, este obligatoriu să aibă anvelope M+S pe puntea motoare. În condiții specifice, pot fi necesare lanțuri de zăpadă pentru puntea motoare. Utilizarea anvelopelor cu crampoane este interzisă.

Cehia

Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie în funcție de condițiile de drum în perioada 1 noiembrie - 31 martie. Vehiculele care cântăresc mai mult de 3,5t trebuie să aibă montate pe puntea motoare anvelope M+S cu o adâncime a benzii de rulare de cel puțin 6 mm. Utilizarea lanțurilor de zăpadă ar putea fi necesară pe unele drumuri, dacă semnele de circulație indică acest lucru. Utilizarea anvelopelor cu crampoane nu este permisă.

Danemarca

Utilizarea anvelopelor de iarnă nu este obligatorie. Utilizarea lanțurilor de zăpadă este permisă de la 1 noiembrie până la 15 aprilie. Utilizarea anvelopelor cu crampoane este, de asemenea, permisă în această perioadă.

Estonia

Vehiculele care cântăresc mai puțin de 3,5 t trebuie să aibă anvelope de iarnă radiale cu o adâncime a benzii de rulare de cel puțin 3 mm între 1 decembrie și 1 martie. Această perioadă de timp ar putea fi extinsă până în octombrie și aprilie, dacă condițiile meteorologice sunt nefavorabile. Anvelopele de iarnă nu sunt obligatorii pentru vehiculele mai grele; cu toate acestea, anvelopele acestora trebuie să aibă o adâncime a benzii de rulare de cel puțin 3 mm. Lanțurile de zăpadă sunt obligatorii pe drumurile pe care semnele de circulație indică acest lucru. Utilizarea anvelopelor cu crampoane este permisă începând cu 15 octombrie și până la 31 martie.

Finlanda

În cazul condițiilor meteorologice de iarnă, anvelopele de iarnă sunt obligatorii de la 1 noiembrie până la 31 martie. Anvelopele de pe puntea motoare trebuie să aibă o adâncime a benzii de rulare de cel puțin 5 mm, în timp ce celelalte anvelope trebuie să aibă o adâncime a benzii de rulare de cel puțin 3 mm. Utilizarea lanțurilor de zăpadă este permisă pe drumurile acoperite cu gheață și zăpadă. Utilizarea anvelopelor cu crampoane este permisă în cazul condițiilor meteorologice de iarnă aspră, începând cu 1 noiembrie și până la 31 martie.

Franta

De la 1 noiembrie până la 31 martie, toate vehiculele cu o greutate mai mare de 3,5 t trebuie să fie echipate cu anvelope 3PMSF sau să aibă lanțuri de zăpadă pentru puntea motoare. Utilizarea echipamentelor de iarnă, cum ar fi lanțurile de zăpadă, este obligatorie pe drumurile care sunt marcate cu semnele B26 sau B58. Vehiculele care cântăresc mai puțin de 3,5t au voie să folosească anvelope cu crampoane de la 1 noiembrie până la 31 martie.


Germania

În condiții meteorologice de iarnă, vehiculele care cântăresc mai mult de 3,5 t trebuie să fie echipate cu anvelope 3PMSF la pozițiile roților axelor cu tracțiune permanentă și ale axelor directoare față. Utilizarea lanțurilor de zăpadă este obligatorie pe drumurile pe care semnele de circulație indică acest lucru.

Grecia

Utilizarea anvelopelor de iarnă nu este obligatorie, însă lanțurile de iarnă ar putea fi obligatorii în funcție de condițiile meteorologice.

Ungaria

Anvelopele de iarnă nu sunt obligatorii. Utilizarea lanțurilor de zăpadă este permisă pe drumurile acoperite cu zăpadă și gheață. Utilizarea anvelopelor cu crampoane este interzisă.

Italia

Anvelopele de iarnă nu sunt obligatorii, însă vehiculele trebuie să aibă la bord dispozitive antiderapante, cum ar fi lanțurile de zăpadă. Utilizarea anvelopelor cu crampoane nu este permisă.

Irlanda

Anvelopele de iarnă nu sunt obligatorii. Utilizarea lanțurilor de zăpadă este permisă pe drumurile acoperite cu gheață și zăpadă.

Letonia

Vehiculele care cântăresc mai puțin de 3,5 t trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă (M+S) de la 1 decembrie până la 1 martie. Adâncimea benzii de rulare a acestor anvelope trebuie să fie de cel puțin 4 mm. Vehiculele mai grele nu sunt obligate să fie echipate cu anvelope de iarnă, dar adâncimea minimă a pneurilor acestora trebuie să fie de 3 mm. Utilizarea lanțurilor de zăpadă este permisă pe drumurile acoperite cu gheață și zăpadă. Anvelopele cu crampoane sunt permise pentru vehiculele care cântăresc mai mult de 3,5t de la 1 octombrie până la 30 aprilie.

Lituania

Utilizarea anvelopelor de iarnă de la 1 noiembrie până la 1 aprilie este obligatorie pentru vehiculele cu o greutate mai mică de 3,5 t. Vehiculele mai grele nu sunt obligate să fie echipate cu anvelope de iarnă; cu toate acestea, adâncimea minimă a benzii de rulare a anvelopelor trebuie să fie de 1,6 mm. Utilizarea lanțurilor de zăpadă este permisă pe drumurile acoperite cu gheață și zăpadă. Utilizarea anvelopelor cu crampoane este permisă de la 1 noiembrie până la 10 aprilie.

Luxemburg

În condiții de iarnă, toate autocamioanele trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă (funcționează și anvelopele M+S). Utilizarea lanțurilor de zăpadă este permisă pe drumurile acoperite cu gheață și zăpadă. Nu este permisă folosirea anvelopelor cu crampoane.

Liechtenstein

Anvelopele de iarnă nu sunt obligatorii, însă este necesar să vă asigurați că vehiculul este bine echipat pentru perioada de iarnă. Este permisă utilizarea lanțurilor de zăpadă. Vehiculele care cântăresc mai mult de 7,5t au voie să folosească anvelope cu crampoane în perioada 1 noiembrie și 30 aprilie.

Olanda

Utilizarea anvelopelor de iarnă nu este obligatorie. Utilizarea lanțurilor de zăpadă nu este permisă pe drumurile publice. De asemenea, este interzisă utilizarea anvelopelor cu crampoane.

Norvegia

De la 15 noiembrie până la 31 martie, toate vehiculele cu o greutate mai mare de 3,5 tone trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă. Pe puntea motoare și pe puntea directoare față, anvelopele trebuie să fie de tip 3PMSF. De la 1 noiembrie până în prima zi de luni după Paște, este necesar să se asigure că adâncimea benzii de rulare a anvelopelor este de cel puțin 5 mm atunci când se circulă în sudul Norvegiei. Aceeași cerință se aplică în nordul Norvegiei în perioada 16 octombrie - 30 aprilie. Utilizarea anvelopelor cu crampoane este permisă de la 1 noiembrie până în prima duminică după Paște. În această perioadă, toate vehiculele cu o greutate mai mare de 3,5 tone trebuie să aibă lanțuri de zăpadă. În cazul în care un camion are o remorcă, acesta trebuie să aibă la el 7 lanțuri de zăpadă.

Polonia

Anvelopele de iarnă nu sunt obligatorii. Utilizarea lanțurilor de zăpadă este permisă pe drumurile acoperite cu gheață și zăpadă. Utilizarea anvelopelor cu crampoane este interzisă.

Portugalia

Anvelopele de iarnă nu sunt obligatorii. Lanțurile de zăpadă ar putea fi necesare pe unele drumuri unde semnele de circulație indică acest lucru. Utilizarea anvelopelor cu crampoane este interzisă.

Romania

În cazul condițiilor de iarnă, puntea motoare a unui vehicul cu o greutate mai mare de 3,5 t trebuie să fie echipată cu anvelope de iarnă sau cu anvelope M+S. De asemenea, vehiculele cu o greutate mai mare de 3,5t trebuie să fie echipate cu lanțuri de zăpadă, nisip și o lopată. Utilizarea anvelopelor cu crampoane este interzisă.

Slovacia

De la 15 noiembrie până la 31 martie, vehiculele cu o greutate mai mare de 3,5 t trebuie să aibă anvelope de iarnă sau M+S pe vehiculul motor. Camioanele trebuie să aibă lanțuri de iarnă. Utilizarea anvelopelor cu crampoane nu este permisă.

Slovenia

De la 15 noiembrie până la 15 martie sunt disponibile două opțiuni pentru vehiculele cu o greutate de 3,5 t sau mai mare:

  • Utilizarea de anvelope de iarnă a căror adâncime a benzii de rulare este de minimum 3 mm cel puțin pe axa motoare.
  • Utilizarea de anvelope standard și posesia lanțurilor de iarnă în interiorul camionului.

Utilizarea anvelopelor cu crampoane este interzisă.

Spania

Pe drumurile de munte marcate cu roșu pot trece doar camioanele care cântăresc între 3,5t și 7,5t și care transportă produse alimentare sau fluxuri. Aceste vehicule trebuie să fie echipate cu anvelope cu crampoane a căror adâncime a benzii de rulare să fie de cel puțin 4 mm. Lanțurile de zăpadă sunt obligatorii pentru camioanele care nu folosesc anvelope de iarnă. Utilizarea anvelopelor cu crampoane este permisă de la 1 octombrie până la 15 aprilie.

Suedia

În cazul condițiilor meteorologice de iarnă, adâncimea minimă a benzii de rulare a pneurilor de pe toate axele, cu excepția remorcii, trebuie să fie de cel puțin 5 mm. Toate vehiculele care cântăresc mai mult de 3,5 t trebuie să fie echipate cu anvelope POR, 3PMSF sau cu crampoane pe puntea față și pe puntea motoare. Utilizarea anvelopelor cu crampoane este permisă în perioada 1 octombrie - 15 aprilie. De asemenea, se recomandă să se aibă lanțuri de zăpadă în vehicule.

Elvetia

Anvelopele de iarnă nu sunt obligatorii; cu toate acestea, toți șoferii trebuie să se asigure că vehiculele lor sunt bine echipate pentru diferite condiții meteorologice și că siguranța lor este asigurată. Utilizarea lanțurilor de zăpadă ar putea fi necesară la unele anvelope. Vehiculele care cântăresc mai puțin de 7,5t au voie să folosească anvelope cu crampoane în perioada 1 noiembrie și 30 aprilie.

Winter regulations for trucks in Europe