Taxele rutiere din Cehia vor crește cu 15% anul viitor

Taxele rutiere din Cehia vor crește cu 15% anul viitor

Ministerul Transporturilor din Republica Cehă a anunțat că, începând cu luna martie 2024, taxele de drum vor crește în această țară. Taxele de drum ar trebui să crească cu aproximativ 10-15%. Prin utilizarea veniturilor generate de taxele de drum mai mari, guvernul ceh intenționează să finanțeze infrastructura de transport a țării.

Infrastructura de transport se extinde rapid în Republica Cehă. Unele drumuri vor fi reînnoite, iar anul viitor vor fi inaugurați peste 100 km de autostrăzi noi. Sistemul de taxare rutieră generează aproximativ 14 miliarde de coroane cehești. (aproximativ 590 milioane EUR) în venituri anuale. Noile taxe rutiere ar trebui să adauge aproximativ 2 miliarde CZK în venituri suplimentare la acest buget.

După cum a explicat Ministerul Transporturilor, această nouă majorare de preț este posibilă datorită noilor modificări ale directivei UE, conform cărora statele membre ale Uniunii Europene au dreptul de a implementa taxe de emisii și de a stabili valoarea taxei de drum în funcție de cât de ecologic este un vehicul.

Guvernul ceh anunțase anterior că taxele de drum vor crește în schimb cu 53%. Începând de anul viitor, prețul unei viniete pentru un autoturism va costa acum 2.300 CZK (97 EUR), în loc de 1.500 CZK (aproximativ 63 EUR), cât este în prezent.

Taxele rutiere din Cehia vor crește cu 15% anul viitor
Cuvinte cheie: muncă pentru șoferi, muncă pentru șoferi de cursă lungă, taxe de drumuri