Modificări ale reglementărilor privind siguranța camioanelor în Uniunea Europeană

Modificări ale reglementărilor privind siguranța camioanelor în Uniunea Europeană

Începând cu luna iulie a acestui an, Uniunea Europeană va introduce o lege în toate statele membre, conform căreia unele camioane vor fi obligate să aibă instalate sisteme de monitorizare a presiunii în pneuri. Unele țări, cum ar fi Germania, au început deja să implementeze măsurile necesare pentru punerea în aplicare a acestei legi. Aceste sisteme vor fi obligatorii pentru toate noile omologări de tip de vehicule începând cu iulie 2022 și pentru toate remorcile sau semiremorcile nou înmatriculate începând cu iulie 2024.

Acest sistem de monitorizare a presiunii în pneuri informează automat șoferul dacă presiunea în pneuri a scăzut cu 20% sau mai mult sau dacă sistemul se oprește în primele 10min de la un astfel de incident. Acest lucru permite asigurarea siguranței șoferului și a celorlalți și, în același timp, permite să se utilizeze mai puțin combustibil și ajută la menținerea anvelopelor în stare bună.

Modificări similare sunt avute în vedere și în Suedia. Guvernul acestei țări dorește să implementeze o lege conform căreia presiunea pneurilor semiremorcilor, precum și a pneurilor axelor motoare să fie reglementată în timpul iernii. Propunerea a fost introdusă ca urmare a numărului tot mai mare de incidente de tip "jackknifing" din Suedia. Presiunea corespunzătoare a pneurilor permite reducerea riscului unor astfel de accidente și asigură siguranța rutieră. În cazul în care această propunere va fi confirmată de Comisia Europeană, reglementările privind presiunea în pneuri vor fi efectuate în fiecare an, de la 1 decembrie până la 31 martie.

vilkiku saugumo reikalavimai