Suedia și Norvegia plănuiesc să amâne amenzile pentru neutilizarea tahografului noii versiuni

Suedia și Norvegia plănuiesc să amâne amenzile pentru neutilizarea tahografului noii versiuni

La data de 21 august 2023, a intrat în vigoare o lege în Uniunea Europeană conform căreia toate camioanele nou înregistrate trebuie să aibă instalate noile tahografe de versiune 2.0. Cu toate acestea, deoarece mulți transportatori nu reușesc să instaleze aceste tahografe la timp, guvernele suedeze și norvegiene au decis să nu amendeze șoferii care nu utilizează tipul corect de tahografe pentru moment.

Noua versiune 2.0 a tahografului diferă de cele mai vechi prin eficiența lor și varietatea mai mare de opțiuni pe care le oferă. Ele înregistrează automat și cu precizie locația unui vehicul în momentul trecerii frontierei, sunt mai eficiente în înregistrarea acțiunilor șoferului și pot înregistra tipul de marfă transportată. Cu toate acestea, majoritatea transportatorilor nu au reușit să instaleze aceste dispozitive în camioanele nou înregistrate la timp. O problemă suplimentară este și faptul că noile tahografe trebuie să poată autentifica semnalul provenit de la satelitul OSNMA. Cu toate acestea, există probleme în încercarea de a face acest satelit complet operațional. În același timp, transportatorii se confruntă și cu o lipsă de noi tahografe.

Având în vedere situația actuală, guvernul suedez a decis să nu impună amenzi pentru utilizarea tahografului vechi în camioanele nou înregistrate până la data de 31 ianuarie 2024. Guvernul norvegian nu va impune amenzi transportului național care circulă în interiorul teritoriului țării până la data de 30 septembrie. Este posibil ca măsuri similare să fie luate și de alte țări din UE. Conform Organizației Mondiale a Transportului Rutier, această lege și lipsa de tahografe ar putea pune în pericol între 20.000 și 40.000 de camioane. Prin urmare, se așteaptă ca până la sfârșitul anului 2023, majoritatea statelor din UE să intre într-o perioadă de grație și să aleagă să amâne impunerea amenzilor.

Suedia și Norvegia plănuiesc să amâne amenzile pentru neutilizarea tahografului noii versiuni

Cuvinte cheie: muncă pentru șoferi, muncă pentru șoferi de transport pe distanțe lungi, tahografe, amenzi.